Rosół na zdrowie!

Rosół czyni cuda. Rosół jest smaczny. Rosół jest także zdrowy – z tego faktu niewiele osób zdaje sobie sprawę. Dlaczego w przypadku przeziębień najczęściej gotujemy gar rosołu? Przede wszystkim dlatego, że rosół nader szybko rozgrzewa. Ważnym czynnikiem jest także ogromna zawartość cennych substancji odżywczych. Na koniec – nie wolno zapominać o zaspokajaniu apetytu. W konsekwencji rosół walnie przyczynia się do poprawy naszej kondycji zdrowotnej. W dzisiejszym artykule opiszemy właściwości poszczególnych wartości odżywczych, a także pokażemy Państwu nader prosty przepis na zdrowy i pożywny rosół. Zapraszamy do lektury!

Dlaczego rosół jest wyjątkowy?

Unikalny rosół znany był już w dobie staropolskiej. Jego wyjątkowość polegała przede wszystkim a stosowaniu ogromnej ilości składników kreujących charakterystyczny bulion, który jest absolutnym fundamentem tytułowej zupy. W danej Polsce rosół gotowało się na kościach wołowych oraz cielęcych, a także na kilku gatunkach mięsa – m.in. dziczyźnie, wołowinie i drobiu. Współczesny wariant zakłada przede wszystkim obecność drobiu, dlatego można rzec, że jest to efekt okrojony. Współczesna dietetyka zakłada także stosowanie mięs chudych – do owej gamy zaliczamy przede wszystkim chude mięso z kurczaka, indyka, cielęciny, strusia, a nawet królika. Uzupełnieniem palety mięs w rosole są oczywiście warzywa.

W skład warzyw stosowanych w rosole wchodzą przede wszystkim – marchew, pietruszka,  seler, cebula, kapusta włoska, czosnek, nać pietruszki oraz przyprawy – pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, kurkuma, szafran, a nawet goździki. Rosół tradycyjny powinien być klarowny, dlatego w trakcie gotowania należy zadbać o zbieranie piany – ściętego białka. W ten sposób esencjonalny, odtłuszczony i aromatyczny bulion może być doskonałą zupą oraz bazą dla wielu wyśmienitych sosów i dań.

rosół

Pozytywny wpływ rosołu na zdrowie

Rosół walnie przyczynia się do poprawy kondycji zdrowotnej z kilku względów. Jednym z nich jest zawarty w mięsie drobiowym kolagen, który w opinii japońskich naukowców reguluje poziom ciśnienia. Największą ilość kolagenu znaleźć możemy w nóżkach – jego zawartość to gwarant przeciwdziałania zwężeniu tętnic. Ponadto rosół jest doskonały w walce z sezonowymi infekcjami.  Bulion ze względu na bogactwo wartości odżywczych wpływa na zwiększenie produkcji komórek układu odpornościowego tym samym zmniejszając stany zapalne i łagodząc infekcje. Gorący rosół również świetnie nawilża śluzówki – zwłaszcza para lotna wydobywająca się z gorącego talerza. Poza zdolnościami inhalacyjnymi ciekawe zastosowanie rosołu odkryli kanadyjscy specjaliści. W ich opinii tytułowe danie wzmaga wzrost serotoniny we krwi, która odpowiedzialna jest poprawę naszego samopoczucia. Na koniec warto pamiętać, by przygotowując rosół unikać zwiększonych ilości soli – przyprawa ta hamuje przenikanie wielu korzystnych wartości odżywczych. Cóż… Nie pozostaje nic innego niż życzyć nie tylko smacznego, ale i – na zdrowie!

Przy współpracy z https://www.allecco.pl/.