Niebezpieczne nadciśnienie – co z dietą?

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest epidemią, ze względu na to, że cierpi na nie miliony ludzi. Nadciśnienie to główna przyczyna zawału serca i udaru. Jednak nie wszyscy pamiętają, że może być ono spowodowane niezdrowym odżywianiem się. Główną przyczyną nadciśnienia jest sól. Liczba narażonych na to to 87% populacji.

Biała śmierć

Dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy, że w fast-foodach jest tyle soli, że zaspokajamy już połowę naszego dziennego zapotrzebowania na nią. Sporo osób mimo rzadkiego użytku soli bezpośrednio z solniczki, spożywa jej ogromną ilość do organizmu. Co jest tego powodem? Należy pamiętać, że sól zawarta jest wszędzie: w pieczywie, wędlinie, margarynie. Jeśli dodamy do tego sosy, ketchup, czy kupne przyprawy, zapotrzebowanie soli jest przekroczone. Ludzie, którzy nie chcą rezygnować z soli, mogą kupić sól z obniżoną zawartością sodu oraz z potasem.

Jak żywić się w przypadku nadciśnienia?

Rzecz jasna podstawowym elementem w przypadku występowania nadciśnienia, jest ograniczenie lub wyeliminowanie soli. Kluczową sprawą w diecie jest także wprowadzenie pokarmów z potasem, który eliminuje sód z organizmu. Chory musi jeść więc do 5 posiłków, dodając do nich warzywa i owoce, również przetworzone. Przykładowo soki owocowe czy surówki. Ważne jest aby nie solić warzyw, a soki owocowe nie były dodatkowo słodzone. Najzdrowsze są soki, które zrobimy samemu, ze świeżych owoców.

geno-med

W diecie osoby chorej na nadciśnienie ważne jest usunięcie tłuszczów zwierzęcych. Nie można zatem jadać smalcu, żółtych i tłustych serów, wieprzowiny. Do diety powinniśmy dodać wiele drobiu i ryb. Można spożywać wołowinę, ale warto nie zapominać, aby jeść ją rzadko. Oczywiście wskazane jest spożywanie makaronu oraz ryżu, które dają nam tak zdrowego błonnika.